Antoni Gimeno, Soci 010 de la nostra entitat ha sigut galardonat amb un títol per ser la parella lingüística No1000 a Cornellà de Llobregat al Voluntariat per la Llengua (VxL)
Felicitem al nostre company per la feina que fa per la nostra llengua i la nostra cultura.
Tot seguit us adjunto la notícia en català
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/cornella/parella-linguistica-numero-1000-2188816
Felicitats Company!
NOTICIA!
En deu anys, des del 2002, mil nous cornellanencs han desenvolupat les seves habilitats lingüístiques en la llengua catalana de la mà de mil cornellanenencs més que els l'han ensenyat. Són les anomenades parelles lingüístiques, una realitat que va néixer de forma humil i espontània però que comença a presentar uns números que fan enveja. La parella número 1.000, que va recollir el seu diploma acreditatiu al juny, la formen el voluntari Antoni Gimeno, de 24 anys, natural de Cornellà, i la romanesa establerta a Cornellà Mariana Popa, de 44 anys, que va arribar a Catalunya el 2006.
En els últims 10 anys han tingut lloc vint edicions del programa Voluntariat per la Llengua'impulsat pel Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Cornellà. El programa va començar l'octubre del 2002 amb 30 parelles, i aquesta ciutat va ser el primer lloc on el CNL va impulsar aquesta experiència --el 2003 es va estendre per tot el territori català, vist l'èxit, i es va estructurar conjuntament com un programa de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat i el Consorci per a la Normalització Lingüística--.
El 2009 aquesta xifra havia pujat a 136 i a 190 el 2011. De fet, aquest 2012 la idea és superar les 220 parelles. Normalment, el que està aprenent català és una persona que ve de fora i qui l'ensenya és un autòcton, però el més curiós és que hi ha casos com el d'una noia mexicana ajudant a aprendre català una dona que viu a Cornellà des de fa anys.
“A Cornellà sempre hi ha hagut gent que parlava en català i altres persones que volien aprendre aquesta llengua, però a qui l'entorn els dificultava enormement fer-ho. De manera que simplement van decidir trobar-se i xerrar”, explica Helena Pibernat, dinamitzadora del programa a Cornellà. L'administració va recollir el guant i, a partir del 2002, va impulsar la iniciativa sorgida d'una manera tan real com la vida mateixa. Curiosament, resulta que en alguns casos aquells que primer són aprenents de la llengua, posteriorment es converteixen ells en que ajuden altres persones vingudes de fora a parlar-lo.
PARTICIPAR-hi ÉS MOLT FÀCIL
A qui li interessi participar en el programa, només ha de trucar al telèfon 93 475 07 86 o apuntar-se via Internet a www.vxl.cat. Òbviament, si es tracta de parelles ja existents que volen fer una nova tanda de converses --són deu sessions en cada semestre--, poden començar quan vulguin. I si nó, el funcionament es regeix pel sistema de l'oferta i la demanda. “A mesura que van sorgint peticions de gent que vol ensenyar i de persones que desitgen aprendre la llengua, se les va aparellant”, comenta Helena Pibernat. Posteriorment, a l'octubre, es fa un acte públic perquè totes les parelles hi vagin i coneguin altres practicants en el programa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada