dimarts, 11 d’octubre del 2011

Manifest Arrels


Les entitats i particulars,

MANIFESTEM QUE:

Cornellà de Llobregat ha experimentat els darrers anys un nou canvi social i demogràfic, fruit de l’arribada de persones d’altres països, que ha fet canviar la fesomia i el color de la nostra ciutat. Cal prendre en consideració la importància de l’arribada d’aquestes persones perquè és un factor que influeix tant en l’economia local, en les necessitats socials, en el pluralisme cultural i religiós, en la prestació dels serveis públics, i en moltes altres qüestions relacionades amb el dia a dia de la ciutat.

Aquesta nova realitat sovint es viu amb inquietud, en part per la resistència psicològica pròpia de bona part dels humans per assimilar els canvis, i en part perquè la ciutat hi conviuen col·lectius que ja pateixen altres dificultats socials. Però aquest fet és també una nova oportunitat per avançar en la col·laboració entre les administracions, els agents socials i econòmics, i la ciutadania pel manteniment i, si és possible, l’enfortiment de la convivència i pau social de Cornellà de Llobregat.

En un estat social, democràtic i de dret, els ciutadans tenim la nostra part de responsabilitat en l’àmbit que ens és més proper: el de les relacions veïnals. Sovint les restriccions legals econòmiques o competencials dificulten als governs per respondre a les necessitats socials de cada municipi, i els ciutadans hi tenim un paper clau, perquè vivim i compartim els afers del dia a dia. La ciutadania ha d’estar alerta per detectar mancances i aportar solucions adients al nostre entorn, i evitar que l’administració monopolitzi la gestió de les relacions socials.

El futur que volem per Cornellà de Llobregat persegueix l’objectiu d’assolir la cohesió social, entesa com a espai comú de convivència i de referència per a tota la ciutadania, sent necessari compartir els valors, la llengua, els principis democràtics i unes pautes de comportament. En aquest context volem deixar ben clar que tothom, vingui d’on vingui, té drets; però també té obligacions davant la col•lectivitat.

Aquest compromís per la cohesió esdevé estratègic per la nostra ciutat, reclamant una etapa de concertació social, institucional i política que impliqui a tots els actors i sectors socials de Cornellà de Llobregat.

És per poder donar resposta a aquests reptes que

ACORDEM:

- Lluitar contra els estereotips i prejudicis, promovent el respecte i el diàleg a favor del coneixement de tots els orígens de la ciutadania de Cornellà de Llobregat.

- Defensar un model de ciutat basat en la cohesió social, en la convivència, en els drets i els deures de tota la ciutadania.

- Treballar de manera conjunta i complementària per a la integració de les persones nouvingudes en el marc del respecte pel sistema de valors democràtics, socials i jurídics, garantint els drets i els deures de tota la ciutadania, sense cap tipus de discriminació per qüestions de gènere, origen, condició sexual ni religió.

- Demanar a l’Ajuntament que incorpori aquest model i aquests objectius com a prioritat de la seva acció política, treballant conjuntament i complementàriament amb la societat civil, tot convidant a la resta d’administracions i institucions públiques que reconeguin aquesta voluntat d’acció i hi donin suport.

- Demanar a totes les entitats i agents de la ciutat que no posin els seus beneficis particulars al davant de la construcció d’aquest model de ciutat democràtica i plural.

- Constituir-nos com a grup per treballar conjuntament per aquests objectius, així com
per donar resposta a qualsevol agressió contra la convivència i la cohesió social que es pugui produir a Cornellà de Llobregat.

- Demanar als mitjans de comunicació una actitud crítica i responsable, que no refermi estereotips i que treballi en favor de la cohesió social.

- Demanar l’adhesió a aquest compromís a la resta d’organitzacions i persones de la ciutat.

Octubre 2011

[Descarregar document]






.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada